donderdag 9 juli 2009

Brüno. Zien of niet zien?

Het is gelukt! Sacha Baron Cohen en zijn team hebben een film gemaakt die schokkender, kwetsender en vergaander is dan Borat en Ali G. bij elkaar. Brüno is het derde typetje van Cohen dat het grote doek haalt en zal ons ongetwijfeld nog lange tijd bijblijven.

Het is op z’n minst knap te noemen wat Cohen geflikt heeft. Niet alleen acteert hij op briljante wijze de Oostenrijkse homo Brüno, ook schreef hij het script, produceerde hij de film en verscheen hij regelmatig in het openbaar met verschillende marketingstunts. Zo kwam hij in Amsterdam de film promoten door met een waterscooter de Amsterdamse grachten onveilig te maken om vervolgens een volledig homoseksueel bordeel te openen. Dankzij zijn topografische en politieke kennis wist hij daarbij te vertellen dat Geert Wilders één van de homofiele prostituees voor de rest van de dag geboekt had.

Net als Borat acteert Brüno met “echte” mensen, die zonder het te weten de sterren van de film worden. Je vraagt je bijna af of er überhaupt nog mensen zijn die Sacha Baron Cohen niet herkennen en dat brengt meteen de twijfel naar boven in hoeverre er interviews in scène zijn gezet, maar dat terzijde. Brüno is een modejournalist uit Oostenrijk die zijn eigen tv-show Funkyzeit host. Wanneer hij achter de schermen bij een modeshow klem komt te zitten dankzij zijn - compleet uit klittenband bestaande – maatpak, wordt hij ontslagen en raakt hij zijn show kwijt. Kort hierna vertrekt hij naar Amerika, vastberaden om “de grootste Oostenrijkse superster sinds Hitler te worden”. :’)

Tot zover de verhaallijn, want vervolgens valt Brüno van de ene in de andere stunt wanneer hij probeert beroemdheid op te bouwen. Dit levert briljante momenten op, zoals zijn poging vrede te brengen in het Midden-Oosten, waar twee rivalen Brüno moeten uitleggen dat Hamas en hummus niet hetzelfde is. Beiden zijn het er wel over eens dat hummus erg gezond is en een vredesliedje tot besluit doet bijna denken dat vrede niet ver weg kan zijn. Ergens anders zien we de reactie op Brüno’s pilotaflevering voor een Amerikaanse TV show, waar onder andere veel ritmische dans in zit, maar ook frontaal gepresenteerde mannelijke geslachtsdelen. :|

Verder importeert Brüno een zwarte baby uit Afrika, die het vliegveld binnenkomt met de gewone bagage. Geruild tegen een iPod, de U2-iPod welteverstaan. Hij probeert ontvoerd te worden door een groep terroristen en we zien hem in verschillende modepakjes rondrennen, wat af en toe de woede op de hals haalt van bepaalde groeperingen. Deze woede gaat nog steeds redelijk aan Cohen voorbij, want z’n veiligheid is - voor zover we dat gezien hebben in de film – niet in gevaar gekomen. Desondanks vertelde producer Dan Mazer wel dat Cohen gearresteerd is in drie continenten tijdens het maken van de film en dat hij dingen gezien zou hebben die geen enkele heteroseksuele man ooit zou hoeven te zien.

Al met al is Brüno lachwekkend van begin tot einde. Voor de één gaan sommige, met name seksuele, dingen misschien net iets té ver. Voor de ander kan het niet gek genoeg. Als je Borat kon waarderen, kun je Brüno zeker hebben! Dus ga ‘m checken, hij draait sinds vandaag bij ons in de bioscopen, maar het is zeker geen ramp als je ‘m mist op het grote doek. Over een tijdje de dvd checken met vrienden en vriendinnen is minstens zo leuk. I am Brüno, dove of piece.

2 opmerkingen:

  1. Drill Sergeant: Your finger's in my alley.
    Brüno: Not yet.

    :')

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik vond hem vrij matig, volgens mij is ook zeker de helft in scene gezet...

    Ik geloofde heel veel gewoon niet, ik zal geen voorbeelden noemen voor degenen die hem nog willen zien.

    Vrij veel grappen die steeds weer herhaald werden, ik kon er ook gewoon niet doorheen kijken dat bruno fictief is, met ali g en borat (serie) had ik dat gewoon veel minder.

    vond de echte scenes, zoals rednecks, gay converter enz het leukst.

    en veel grappen: South Park already did it!

    BeantwoordenVerwijderen