donderdag 20 augustus 2009

Inglourious Bastards, zien of niet zien?

You gotta do one thing, and one thing only: seeing this movie!
door Tom

Ik had hoge verwachtingen van de nieuwe Tarantino, maar die zijn ook allemaal meer dan waargemaakt. Misschien gaat het wat ver om meteen te roepen dat het zijn beste film ooit is, maar zodra m’n kippenvel weer een beetje is weggetrokken en ik weer rationeel kan denken ga ik toch voor mezelf de vergelijking met Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Jackie Brown, Kill Bill en Death Proof maken. Nu is die laatste zeker niet zijn beste, dus die kan ik iets makkelijker wegstrepen. Maar de overige QT-meesterwerkjes behoren toch al jaren tot mijn favoriete films. Vandaar dat ik al enige tijd wachtte op deze film, Inglourious Basterds. Dé film van het jaar?

Naar het schijnt werkte Tarantino al jaren geleden aan het scenario voor Inglourious Basterds. Omdat hij toen geen passend einde kreeg geschreven besloot hij eerst Kill Bill te maken. Drie jaar later zou hij het verhaal rond hebben, maar moest hij er nog een filmscenario van maken. Op 2 juli 2008 werd de eindversie van het script voltooid en begon Tarantino in samenwerking met The Weinstein Company te werken aan de productie van de film. Omdat ze hem wilden uitbrengen tijdens het Cannes Film Festival in 2009 moest er nogal snel te werk worden gegaan. Dat lukte, op 13 oktober 2008 begonnen de opnames en op 20 mei 2009 werd de film voor het eerst vertoond in Cannes. Nog altijd bewaard Tarantino goede herinneringen aan het festival waar hij in 1994 een Gouden Palm kreeg voor zijn Pulp Fiction.

Qua casting heeft Tarantino weer een fantastisch team bij elkaar. Als één van de eersten werd Brad Pitt gecast. “Tijdens het schrijven van het karakter luitenant Aldo Raine”, vertelt Tarantino, “kwam ik erachter dat dit een goede rol zou zijn voor Brad. En terwijl ik verder schreef dacht ik, dit is dé rol voor Brad”. Toen Brad Pitt het script las vond hij de rol geweldig. Aldo Raine is de leider van de Basterds uit de titel, een team soldaten dat zich bezighoudt “with one tháng, and one tháng only: killing Nazis”. Pitt is briljant als deze leider en naast zijn Hilbilly-accent spreekt hij zelfs een aardig woordje Italiaans.
Christoph Waltz speelt nazi-kolonel Hans Landa, in de omgeving beter bekend als The Jew Hunter. Tarantino wilde perse iemand voor die rol die de poëzie en het ritme uit zijn teksten zou weten te halen en die tegelijkertijd zijn grappen tot hun recht kon laten komen. Met de keuze voor Christoph Waltz is daarmee een type neergezet die de boeken ingaat als één van Tarantino’s wreedste, vreemdste en leukste badguys in de business. Op het filmfestival in Cannes wist Waltz de prijs voor beste acteur in de wacht te slepen.

Verder is de cast aangevuld met namen als Daniel Brühl als Duitse oorlogsheld. Eli Roth als honkbalknuppelende Basterd, Mike Myers als Britse officier, Julie Dreyfus als minnares en tolk van Joseph Goebbels (hilarische 2 seconden durende scene van deze twee lovebirds), Til Schweiger als basterd Hugo Stiglitz, Diane Kruger als actrice Bridget von Hammersmark, Mélanie Laurent als de joodse vluchtelinge Shosanna Dreyfus, Martin Wuttke als Adolf Hitler en zo blijf je doorgaan.
Er zijn geen echte grote hoofdrollen. Natuurlijk is Brad Pitt één van de grootste namen in de film, maar dat betekent niet dat het verhaal alleen om hem draait. Genoeg anderen hebben evenveel screentime, al zou je dat na het kijken van de trailers niet verwachten.


Er werd gefilmd op diverse authentiek omgevormde locaties door heel Europa, met de fameuze Babelsberg Studio in Berlijn als centrum. In die studio werd onder meer de nu al legendarische ‘La Louisiane’-scène opgenomen, een vierentwintig minuten durende dialoogscène in een café in Parijs. Tarantino zelf omschreef de scène als een ingekorte versie van Reservoir Dogs, alleen nu met nazi’s en Duitsers, en met een keldercafé als decor in plaats van een vervallen loods.

Het verhaal bestaat uit vijf hoofdstukken en het oorlogssprookje begint met “Once upon a time… in Nazi-occupied France”. Grotendeels draait het verhaal om Shosanne Dreyfus, die getuige is van de brute moord op haar familie onder leiding van nazi-kolonel Hans Landa. Ze weet te vluchten naar Parijs, waar ze een filmtheater gaat runnen. Ondertussen is ergens anders in Frankrijk een Joodse groep soldaten onder leiding van luitenant Aldo Raine bezig met het organiseren van wraakaanvallen op de nazi’s. Zij staan bekend als ‘The Basterds’ en vermoorden nazi’s op brute wijze. Uiteindelijk besluiten beide groepen dat ze Hitler en de andere leiders van het Derde Rijk gaan vermoorden.

Enige tijd geleden verscheen het bericht dat de film 40 minuten ingekort zou moeten worden omdat hij te lang zou zijn. Dit bericht werd niet al te lang geleden ontkracht door Harvey Weinstein. Hij zei het volgende: “Those stories are all untrue. There’s no fucking way. Here, read my lips: That is nuts. Please don’t even write that, it’s insanity. There’s not even a question of that.” Hij was dus vrij duidelijk over het vraagstuk of de film nou langer of korter moest. Op 8 juli werd zelfs bevestigd dat de film één minuut langer zal zijn dan hij op Cannes was.

De première van Inglourious Basterds in Cannes kon rekenen op een staande ovatie die maar liefst elf minuten duurde en ondanks dat Tarantino’s films altijd zorgen voor een verdeeld publiek zijn de eerste recensies voornamelijk lovend. Ook op het Canadese Fantasia Film Fest zorgde de première voor een hoop uitbundige reacties met meer liefhebbers dan haters. Aankomend weekend gaat hij van start in Amerika en volgende week donderdag (27 augustus) in Nederland.

Als er één film is die dit jaar op je to see-lijstje zou moeten staan is het deze! Het was alles wat ik ervan verwachtte, een oorlogsfilm met harde actie, heel veel schitterende dialoog, passende muziek en een cast om van te smullen. Gaat het nu wat ver te zeggen dat Inglourious Basterds Tarantino’s beste film ooit is? Misschien. Eerst nog even laten bezinken en over ongeveer een jaar in ieder geval de conclusie trekken dat deze film absoluut één van mijn all-time favorites is. En vanavond? Vanavond gewoon weer naar Antwerpen voor de tweede avond op rij Quentin Tarantino's Inglourious Basterds!

7 opmerkingen:

  1. Ben heel benieuwd, en ik ga zeker kijken. Ik vond trouwens Death Proof wel erg goed, maar gewoon niet vergelijkbaar met andere QT films.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fantastische film. Absolute must see, zeker voor de Tarantino liefhebber, en voor mij tot nu toe de beste van het jaar.

    Errivederci!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. death proof genius, vet grindhouse experiment

    zeker benieuwd naar deze ja, verwachtingen zijn nu wel hoog door deze blog :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. FACKING AWESOME....

    Inderdaad een must movie

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oei..Gaat ie voldoen aan de verwachtingswaarde die hier wordt geschetst ;)...Ach, na zijn zwaar goeie grindhouse avontuur zal IB ook zeker wel gewaardeerd worden door mij :P

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ZIEN!!! QT is altijd geniaal met zijn films. De trailer hiervan laat zien dat er genoeg van zijn speciale humor in zit =D ik ben benieuwd!!

    BeantwoordenVerwijderen